Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi planterade ett 30-tal häckplantor (lagerhägg) i somras och de såg ut att arta sig bra under hösten, men i slutet av februari började alla se tråkiga ut. En stor del av bladen har blivit bruna, fast vi här i Skåne inte haft en speciellt hård vinter. Vad kan man göra åt detta – något man kan förebygga, eller kommer de att se lika tråkiga ut – varje vår? Ska man ta bort fula blad, eller låta dem vara?

/Tommy

Svar:

Jag vet ju inte hur era häckplantor står, men för att lyckas med lagerhägg bör de alltid planteras i rent skuggläge. Annars är risken stor att de får brännskador av den starka solen på vårvintern, i synnerhet om det fortfarande är tjäle i marken. Det är sådant som nästan alla städsegröna växter kan råka ut för. Om de står soligt bör man helst skugga dem med säckväv när vårsolen är under framme kalla dagar. Men det kanske inte låter sig göras med en hel häck. Beklagar, men ni borde kanske ha valt en säkrare buske till häcken om den ligger soligt. Det ni nu kan göra är förstås att klippa bort skadade blad och grenar och hoppas på att lagerhäggen återhämtar sig. Men vänta med beskärningen till i maj när det har blivit varmare.

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.