Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag planterade en vacker Viburnum tinus i fjol, i sydvästläge. Den har stått grön och fin med blomknoppar hela vintern till för cirka en månad sedan då den blev brun. Hela busken är brun nu. Är den förlorad eller kommer den tillbaka om jag beskär den? I så fall skulle jag också vilja flytta den till en plats som ligger mera skyddat. När gör man det i så fall? Borde jag ha skyddat den med säckväv?

/Anna K. i Västerås

Svar:

Lite oturligt att du planterade en Viburnum tinus, som brukar kallas lagerolvon på svenska. Den är dåligt härdig, och ska nog mer betraktas som en orangeriväxt. Den klarar inte många minusgrader så jag skulle ha den i en stor kruka och förvara den inomhus på vintern – svalt men frostsäkert. Försök skära bort de döda växtdelarna, gödsla och vattna – och om den återhämtar sig krukar du den och tar in den när vintern kommer.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.