Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

I hörnan på vår lilla radhustomt har vi en syren som ska fungera som insynsskydd. På grund av vår dåliga kunskap om buskar och träd har syrenen blivit ett träd där de första 1,5 m mer eller mindre bara är stam och sedan kommer trädkronan och alltså har insynsskyddet försvunnit. Dessutom är hela vår lilla gräsplätt full med rotskott som vi inte blir av med. Om vi tar bort syrenen, kommer rotskotten då att försvinna och vad skulle vi kunna ersätta den med? Det ska inte vara något stort träd men något som ger oss lite ”privacy” när folk passerar på gångvägen.

/Marie

Svar:

Det första alternativet är ju att föryngringsbeskära syrenen, det vill säga att kapa stammarna i fotknölshöjd nu på vårvintern. Men det betyder att insynsskyddet kommer att låta vänta på sig i takt med att syrenen växer upp igen. Dessutom kan ni inte räkna med någon blomning första, och kanske inte heller andra, sommaren. Men det blir en tät och fin buske och kommer säkerligen att klara sig så i många år framöver. Allra helst om ni också gödslar syrenen på våren. Om det är en ympad syrensort kommer ni då förmodligen att skära bort ympningsstället vilket betyder att det blir en vanlig bondsyren som växer upp. Detsamma gäller förstås rotskotten.

Om ni i stället väljer att ta bort syrenen och plantera något annat får ni vara beredda på att idogt klippa av dessa rotskott så fort de visar sig. Efter några, eller förmodligen flera, års ihärdighet kommer de att dö ut.

Egentligen behöver ni väl något vintergrönt som insynsskydd, hellre än syrener? Det jag kommer att tänka på är bergbambu, gärna den rena arten som är härdigare (zon 1-4), eller den ännu stiligare glansbambun (härdig i zon 1-3). Båda blir omkring tre meter höga. Nu blommar glansbambun, men till skillnad från bergbambun (som blommade och dog i Europa från 1970-talet till i mitten av 1990-talet eftersom de alla härstammade från en och samma planta i botaniska trädgården i Kew utanför London) verkar det som om glansbambu skulle kunna överleva efter blomningen.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.