Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Nu är vi ledsna. Vårt citronträd har stått på vårt lantställe i vinter i ca: 8-10 plus. Senast vi var där såg vi att det börjat växa, och det fick då vatten förstås. Nu kom vi i veckan, visset, visset. Ska vi tro att det finns liv i trädet?

/Monika

Svar:

Citronträdet verkar ju vara vid liv, eftersom det har börjat växa. Men förmodligen skulle det behöva vattnas lite oftare. Inga stora skvättar behövs under övervintringen, bara tillräckligt mycket för att hålla växten vid liv. Det viktigaste är att vinterförvaringen är ljus, eftersom citrusväxter ju behåller sina blad året om. Fast temperaturen får inte gå ner mot frysgrader. Medelhavsväxter som fäller bladen, som exempelvis fikon, kan av den anledningen också övervintras kallt och mörkt.

Ni kan med fördel plantera om trädet nu på våren i ny och fräsch jord, gärna i den speciella citrusjorden som är något surare än vanlig krukväxtjord, uppblandad med små små lecakulor och även innehåller järn, mangan och andra näringsämnen som citrusväxter behöver för att må bra. Det finns också särskild citrusnäring som ni kan börja vattna med några veckor efter omplanteringen och sedan under hela sommaren. Undvik bara att gödsla med medel som innehåller kalk.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.