Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har gott om mossa i min gräsmatta som jag försöker kratta bort på våren. Får man lägga mossan i komposten eller sprider den sig där? /Helga

Svar:

Du kan kompostera mossan, men lägg den djupt ner och låt den ta lång tid på sig att förmultna. Helst bör du inte tömma den komposten på ett par år. Om du blandar i lite gödsel kan det hjälpa till att få fart på mossans omvandling till mull. När du räfsar bort mossan i gräsmattan nu på våren kan du försöka lufta mattan, kanske med en vertikalskärare. Passa också på att toppdressa och gödsla med speciell gräsmattegödsel. Låt också gräsklippet ligga kvar när du klipper på sommaren, det är rena gödslingen. Men räkna inte med att kunna utrota mossan helt i de delar av gräsmattan som ligger i djup skugga.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.