Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi skulle vilja sätta några buskar vid tomtgränsen som insynsskydd. Tyvärr ligger den delen av vår lilla trädgård på en stenhäll där jordmånen endast är ca 30 cm. Finns det några buskar som kan klara av att växa så grunt? Som har rötter som kan dra i sidled istället för neråt? Eller behöver vi bygga upp med planteringslådor/pallkragar för att skapa djup?

/Elisabet Wallin, Nykvarn

Svar:

Det är inte världens lättaste planteringsvillkor. När berget blir uppvärmt på sommaren kommer det att bli ungefär som att odla i en stekpanna. Jorden torkar ut otroligt snabbt. Ni bör nog ha ett större jorddjup för att lyckas att få något att trivas där på stenhällen. Ett fiffigt knep är att bygga upp murar av naturella torvblock som en odlingslåda mot berget. Det dröjer inte länge förrän de blir mossbelupna och ser ut som om de alltid har funnits där så de harmonierar bättre med omgivningen än om ni skulle plantera i pallkragar. Två varv av torvblock borde räcka. Forma dem lite runt genom att såga av kanterna med en liten såg och luta blocken kraftigt inåt.

Blanda upp den befintliga jorden med naturell grovfibrig torvmull, kompost och gärna grovt grus i botten.

Lämpliga buskar kan vara:

Vresrododendron, smalbladig silverbuske, pärlbuske, någon sorts kornell – kanske den gulbladiga ryska Cornus alba ’Aurea’. En rödbladig perukbuske, Cotinus ’Grace’ skulle också bli stilig. Blåbärstry är en annan buske som skulle kunna trivas där. Eller varför inte försöka med en tålig och härdig vildros – förslagsvis: Rosa glauca, daggrosen, en av de vackraste som finns. Den får söta rosa blommor bland ett vackert grågrönt bladverk och fina nypon på hösten. Den blir hög och brev och om ni planterar några rosplantor bredvid varandra kan jag tänka mig att det blir ett både vackert och effektfullt insynsskydd.


Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.