Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi bor på Österlen och ser hur våra vackra buxbomsklot och lågväxande buxbomshäckar börjar anta en alltmer gul/orange färg på bladen samtidigt som grenarna börjar torka ihop och tappa blad. Detta känns mycket sorgligt, om de nu blivit angripna av buxbomssjukan, men vi måste förbereda oss på att kanske behöva gräva upp dem. Kan Du ge oss tips på andra städsegröna buskar som vi kan plantera och som går att formklippa på samma sätt som buxbomen? Kan vi behålla den sjuka jorden och hur ska vi i så fall hantera den på bästa sätt?

/Marie Simonsson

Svar:

Ja, visst är det sorgligt med denna buxbomssjuka som ingalunda bara har drabbat Skåne. Nu har även buxbomen i Botaniska trädgården i Uppsala angripits och det är bara en tidsfråga innan all buxbom i Sverige har fått den än så länge ohejdbara svampsjukdomen. Flera plantskolor avstår därför också helt från att sälja buxbomsplantor denna säsong.

Ni får nog räkna med att era plantor är smittade, ett tydligt tecken är mörka fläckar på stammarna. Men sedan är förloppet just det som ni beskriver. Plantorna kommer alla att dö, det är bara en tidsfråga. Så det är lika bra att gräva upp dem och plantera ersättningsväxter, vilket ni ju redan har börjat fundera på. Jorden behöver ni inte byta ut, men jordförbättra gärna med kompost eller planteringsjord.

Vill ni att det ska likna buxbom så mycket som möjligt finns det några tänkbara alternativ, alla småbladiga och städsegröna:

Lågväxande sorter av idegran – ’Green Mountain’, ’Green Diamond’, ’Kleiner Grüner’ eller ’Nana Compacta’.

Blå järnek, Ilex reservae ’Magical Little Rascal’, en småbladig sort med mörkgröna blanka blad.

Möjligen även havtornet ’Hikul’, även om det inte är städsegrönt. Väljer ni det får ni en grågrönbladig häck.

Det finns också en dvärgliguster, ’Lodense’, som liknar buxbom. Men den är bara halvt vintergrön.

Myrtentry kan ni också överväga, den är städsegrön och går i zon 1-2.

Berberis, sorten ’Nana’ är också vintergrön och grönbladig.

Andra, icke städsegröna, alternativ till buxbom är förstås: lavendel, isop, åbrodd och vår/höstljung. Men fundera inte på lingonris som många brukar föreslå som buxbomsalternativ. Lingon skjuter rotskott och är dessutom mycket svårodlade eftersom de kräver en kemiskt sur, väldränerad sandjord.

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.