Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en väldigt smal balkong rakt i söder med en fin spaljé över halva väggen. Jag skulle gärna vilja plantera någon bra och tålig växt där som kan klättra upp och täcka väggen. Har tyvärr bara plats för en smal kruka av balkonglådetypen, annars kan man inte gå förbi. Vad ska jag välja för växt?

/Karin i Malmö

Svar:

Om du skulle vilja plantera en flerårig klätterväxt behövs definitivt ett större odlingskärl än en smal och grund balkonglåda. Djupet bör vara minst 35 cm och helst mer. I så fall kan en perenn klätterväxt fungera på balkongen i några år. Sätt upp en spaljé, förslagsvis armeringsjärn eller något annat som inte är alltför grovt för växterna att ta sig upp i. Det framgår inte om din balkong ligger i ett soligt eller skuggigt läge, men här är några förslag på fleråriga klätterväxter som trivs i sol och inte är särskilt skötselkrävande:

Klematis, leta efter sorter av Atragene-klematis och Viorna-klematis – blommar i maj-juni med klockliknande söta blommor och är härdiga för att klara övervintringen i en stor kruka.

Fembladig akebia, månfröranka och berggurka är andra fina och snabbväxande klätterväxter som skulle kunna trivas på din balkong.

Om det är ett halvskuggigt läge kan du plantera guldhumle i stället. Den får fina limegröna blad och små kottliknande blommor på sensommaren.

Fina ettåriga klätterväxter som trivs på en solig balkong är förstås: blomman för dagen, klockranka, rosenböna, svartöga, slingerkrasse, rosenvial och luktärter.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar