Klättrare på balkongen

Fråga:

Jag har en väldigt smal balkong rakt i söder med en fin spaljé över halva väggen. Jag skulle gärna vilja plantera någon bra och tålig växt där som kan klättra upp och täcka väggen. Har tyvärr bara plats för en smal kruka av balkonglådetypen, annars kan man inte gå förbi. Vad ska jag välja för växt?

/Karin i Malmö

Svar:

Om du skulle vilja plantera en flerårig klätterväxt behövs definitivt ett större odlingskärl än en smal och grund balkonglåda. Djupet bör vara minst 35 cm och helst mer. I så fall kan en perenn klätterväxt fungera på balkongen i några år. Sätt upp en spaljé, förslagsvis armeringsjärn eller något annat som inte är alltför grovt för växterna att ta sig upp i. Det framgår inte om din balkong ligger i ett soligt eller skuggigt läge, men här är några förslag på fleråriga klätterväxter som trivs i sol och inte är särskilt skötselkrävande:

Klematis, leta efter sorter av Atragene-klematis och Viorna-klematis – blommar i maj-juni med klockliknande söta blommor och är härdiga för att klara övervintringen i en stor kruka.

Fembladig akebia, månfröranka och berggurka är andra fina och snabbväxande klätterväxter som skulle kunna trivas på din balkong.

Om det är ett halvskuggigt läge kan du plantera guldhumle i stället. Den får fina limegröna blad och små kottliknande blommor på sensommaren.

Fina ettåriga klätterväxter som trivs på en solig balkong är förstås: blomman för dagen, klockranka, rosenböna, svartöga, slingerkrasse, rosenvial och luktärter.

 

Visa kommentarer (393 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

Väntetiden ökar för asylsökande barn

migrationsverket

Prognos: 10 000 ensamkommande flyktingbarn i år.

Härifrån kommer flest av de unga

grafik

Halva landets befolkning har fördrivits.

<b>Nummer 5: Inte följa klädkoden. </b> På inbjudan brukar det vara utmärkt vilken klädsel som gäller för respektive bröllop. ”Om man som kvinna blir bjuden till ett bröllop med klädsel kavaj och man kommer med byxor så är det bom”, säger Mats Danielsson. Men regeln gäller även åt andra hållet. ”Du kan inte klä dig över nivån som är angiven, det är oschysst”. Män som bär frack på ett bröllop där klädkoden är kavaj är alltså inte okej. Etikettexperten betonar också att reglerna inte är så hårda som man kan tro – exempelvis är det helt okej att ha vitt – bara inte helvitt. ”En vit klänning med ett rosa band går bra”. Helsvart går också bort. En myt som förekommer är också att man inte får ha rött. Det motbevisar prinsessan Victoria på den här bilden från danska prins Joachims bröllop 2008. Pinsamt

Värsta missen: Ta med barn på bröllop

Experten: Nio felsteg i bröllopstider.

Få gäster när Elvis Presley gifte sig

Historiska Bilder

Se de historiska bröllopsfotografierna.

Varning: Greklands kollaps nära

Betalningskrav

Nödvaluta? Greklands statskassa är i praktiken tom.

Vad är det som pågår i Grekland?

aten

Heta rykten och förvirrande utspel.

Så vill ministern rädda mjölkbönderna

krismöte

Böndernas kris späs på ytterligare.

Svensk skrämmer björn spektakulärt

Femte gången

Filmklippet sprids över världen.

Här byggs världens största hotell

jätte

Egen våning enbart för kungligheter.

Skryt ”förstör” den heliga staden

Bilder

Se gamla Meckas makalösa förvandling.

Tumnagel till Polisen räddade hund ur flod Webb-tv

Se hur polisen
räddar hund ur flod

Kämpade för sitt liv i strömmande vattnet.

Låg 42 år i sjuksäng
efter brutal våldtäkt

Vad hade hon sagt om hon vaknat upp?

svd story – för dig som prenumerant
Webb-tv

Här får Björklund frågan han inte vill ha

”Debatt med Löfven en västanfläkt”.

Hur bra är du på engelska?

quiz

Testa dina kunskaper i SvD:s quiz.