Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi ska låta göra ganska omfattande arbeten i trädgården i vår, bland annat lägga om gångar, förstärka murar och bygga en trappa. Det finns perenner och buskar som står i vägen och som jag gärna skulle vilja spara och återplantera. Det rör sig om gullvivor, klematis, pioner, rosor, berberis mm. Har du några råd om hur man går till väga och vid vilken tidpunkt under våren eller försommaren det är bäst att göra arbetena?

/Caroline i Sollentuna

Svar:

Det går alldeles utmärkt att gräva upp och flytta växter på våren, helst så tidigt som möjligt innan de har börjat växa. Pioner är möjligen undantaget. De brukar må bäst av att flyttas på hösten, allra bäst i september. Passa på att samtidigt dela plantorna om de är stora och gamla.

Så snart ni kan få ner spaden i jorden ska ni sätta igång. Gör först i ordning de nya planteringsgroparna där växterna ska stå och invänta återplanteringen. Den befintliga jorden ska vara uppblandad med ny fräsch planteringsjord. Gräv sedan djupt under växterna och försök få med så stor rotklump som möjligt. Hugg av en del gamla rötter om det behövs för att kunna lyfter upp plantorna. Större buskar och perenner kan ni försöka baxa upp på en presenning eller något liknade och sedan dra bort till den nya växtplatsen. De ska sedan planteras på samma djup som tidigare, men gropen bör förstås vara rejält tilltagen, inte minst på bredden, eftersom rötterna också söker sig ut i sidled.  Lägg till sist på ett rejält lager med kogödsel runt plantorna och mylla ner lite ytligt. Glöm sedan inte att vattna de flyttade växterna hela våren, speciellt om det blir torka.

Om ni behöver inkräkta på gräsmattan för de nya planteringshålen kan ni vända upp och ner på gräsvålen och spara tuvorna i en hög. Täck med plast så att gräset inte kan fortsätta växa. Det blir så småningom jättebra jord av tuvorna.

 


Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.