Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi behöver en stor buske som insynsskydd mot granne norr om vår fastighet. Busken kommer att stå med ryggen i norr och magen i söder, mot oss. Jorden är lerjord. Busken ska gärna vara snabbväxande. Vilka alternativ har vi?

/Anne-Marie B

Svar:

Fläder är ett bra alternativ. Klotpil, eller bollpil, likaså. Båda är snabbväxande och klarar sig i mullrik lerjord. Fläderbuskar är lättodlade, växer snabbt upp till stora buskage och blir ett bra insynsskydd. En fläder som inte beskärs kan bli 4-5 meter hög och 2-3 meter bred. Lärkhäckar växer också upp ordentligt på bara en säsong men de kräver full sol. De har en vacker ljusgrön färg sommartid och får en närmast smörgul höstfärg.

Ni skulle också kunna välja ett par stora solitärbuskar av bondsyren, även om de är dyrare. Större syrenplantor, 150 -175 cm höga och 8-10 år gamla, kostar 1 000-1500 kronor. Det är upp till tio gånger mer än en normalstor buskplanta, cirka 50 cm hög, som bara har ett par år på nacken och kostar runt 150 kronor. Men det kan vara värt investeringen om man vill ha större syrener från start och därmed tjäna in flera odlingsår.

Plantera buskarna med ett plantavstånd på 2,5 meter. Blanda ner rikligt med grov torv i den befintliga jorden och lägg gärna ett decimetertjockt lager grovt grus i botten av planteringsgropen för att undvika att rötterna blir stående i vatten. Plantera inte heller för djupt. Om rötterna kommer för långt ner kan busken dö av syrebrist. Ovansidan av krukan behöver bara täckas av ett par cm jord. Vattna rejält i gropen, minst tio liter, och fortsätt att vattna rikligt under våren och sommaren, speciellt om det blir torrt. Gödsla nästa vår med Chrysan eller stallgödsel som luckras ner i jorden.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.