Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en gammal fritidstomt i Stockholmstrakten. Där växer bland annat ett antal vanliga granar (Picea abies), 2-3 m höga. För att få mindre insyn önskas granarna tätare nedtill, och i detta syfte har nu topparna på kapats 0,5 – 0,75 cm. Är det en riktig åtgärd för att få granarna tätare nedtill? Personligen tycker jag bara det ser väldigt fult ut. Vad göra?

/Marianne Biljer

Svar:

Jag tog råd av en expert på trädbeskärning. Så här svarar Didrik Andersson som är arborist på SveArb Trädservice:

– Nej. Det är inte rätt åtgärd. Jag skulle inte göra så, snarare tvärtom. En häck måste ju toppas för att hållas nere men den blir då tätare upptill, inte nertill. Anledningen till att grenarna inte blir täta nertill är bristen på ljus. När man formklipper en granhäck med häcksax blir granarna jättetäta ute vid periferin men släpper inte in ljus mot stammen där grenarna då börjar tyna bort.

Av den anledningen skulle ni i stället försöka glesa ur granarna upptill för att få ner mer ljus till den lägre delen av häcken. Vänta tills de börjar växa igen och ta lite mer än årsskotten, kanske till och med en del grenar ända in vid stammen.

I fortsättningen bör ni glesa ur granarna lite grann varje år, annars är risken stor att grenarna blir för täta längre in mot stammen och dör.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.