Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Skulle vilja få ett råd angående vår tråkiga entré. Vi har en stenlagd gång, i betong och gatsten, och i en vinkel framför huset skulle det behövas något som bäddar in gången mot resten av trädgården. Där är bara uppvuxna träd och gräsmatta idag, rätt mager och sandig jord men hyfsat soligt, dock bara morgonsol. Gärna blommande buskar i någon sorts triangelformation som passar till en 45-gradig vinkel. Och helst inte de allra vanligaste buskarna.

/Sven & Eva, Skåne

Svar:

Jag förstår er mycket väl, även om det ju också finns massor av trevliga buskar bland de allra vanligaste. Här är i alla fall några förslag på lite mer spännande buskar som ni kan titta närmare på:

Hösteld, Disanthus cercidifolius, en otroligt vacker buske från vår till höst då den sprakar i fina färger. Blir ca 1,5 meter hög.

Konvaljbuske, Clethra alnifolia, blommar på sensommaren med gulvita blomspiror när de flesta andra buskar har gjort sitt. Sorten ’Ruby Spice’ har mörkrosa blommor. Väldoftande, lockar till sig fjärilar. 1-1,5 m.

Klockbuske, Enkianthus campanulatus, vårblommande i rött. Gärna sorten Showy Lantern’ med mörkrosa blommor och fina höstfärger. Blir lite högre, ca 1,75 meter.

Alla trivs i halvskugga och bra jord, så jordförbättra med kompost och grovfibrig torvmull, möjligen också med naturgödsel. Plantavstånd: ca 2,5 meter.

Reserver, ifall någon av de ovan nämnda inte faller er i smaken:

Rhododendron pachysanthum, vackert bladverk som skiftar i grönt, silver och kanelbrunt. Vita blommor med vacker rosa knopp. Något känslig, kan behöva täckning på vårvintern.

Kaukasisk getapel, Rhamnus imeretina, mycket ovanlig buske som odlas för sina stora vackra blad. Större än de andra förslagen, blir ca 2 meter hög och minst lika bred.

Sammetshortensia, Hydrangera aspera sargentiana, stora och mjuka blad, stora flata blåvioletta/vita blomsamlingar i augusti. Kan bli reslig, uppemot ett par meter där den trivs. Men bladen är känsliga för blåst, stark sol och torka. Trivs i lätt sur jord.

Underplantering till halvskuggigt läge, förslagsvis:

Sockblomma, idealisk marktäckare, näst intill vintergrön. Plister ’White Nancy’ med grönvita blad och vita blommor. Lungört ’Sissinghurst White’, vitfläckiga blad, vita blommor på våren. Eller varför inte bara grön kuddmossa, naturens vackraste marktäckare.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.