Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Är det verkligen nödvändigt att sätta nyköpta sticklingar i en liten kruka för att sedan plantera om dem flera gånger i allt större krukor? Utomhus kan man ju både så frön och sätta sticklingar direkt i jorden.

/Ulla J

Svar:

Svar ja. Det är stor skillnad på att odla i kruka och att odla i marken utomhus. Anledningen till att man till att börja med sätter sticklingarna i pyttesmå krukor är att man vill undvika att jorden blir för blöt. I en större kruka med stor jordvolym är det alltför lätt att övervattna jorden. Utomhus finns ju inga begränsande sidor (krukkanter) och vattnet kan rinna bort både sidledes och neråt. Där finns oftast också en naturlig dränering som gör att vattnet inte stannar kvar i jorden kring rötterna.

En liten stickling har ett begränsat och outvecklat rotsystem och blir det för blött i jorden stoppas syretillgången till de små rötterna som ju behöver syre för att leva. Blöt jord blir också kall, en livsfarlig kombination för en spirande liten växt. Det är alltid bäst att först ”rota ut” sticklingen i liten kruka, det vill säga att låta den växa tills rötterna nästan fyller krukan, och först då plantera om den i en något större kruka. Av samma anledning ska man också se till att ha ett några centimeter tjockt lager med lecakulor i botten av krukan, som självklart också bör ha ett dräneringshål. Där nere bland lecakulorna finns alltid tillgång till luft för rötterna medan överflödigt vatten rinner ut genom hålet i krukans botten.

Det är också viktigt hålla en lätt och jämn fuktighet i krukjorden och gärna låta jorden torka upp, men inte torka ut, mellan vattningarna. De nya fina rottrådarna är mycket känsliga, och ännu mer känsliga är sticklingar med vattenrötter som lätt kan ruttna om man sätter ner dem i kall och blöt jord. (Därför är det lättare att lyckas med sticklingar som sticks direkt i jord.)

Passa på att ta egna sticklingar också nu när våren och därmed ljuset närmar sig. Dracenor är nog de lättaste att lyckas med. Det är bara att kapa av bitar av stammen, helst med något bladskott kvar, och stoppa ner stambitarna ordentligt i jorden. Gullrankor, ampelliljor och porslinsblommor är andra krukväxter som det knappt går att misslyckas med.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.