Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har precis tagit över en kolonilott som har fått förfalla helt. Jag skulle vilja riva upp allt och börja från början och odla potatis och grönsaker. Finns det några tips på hur man rensar upp utan jordfräs (hela lotten är överväxt med gräs och ogräs) och kommer jag att kunna odla mina grönsaker redan till våren? Det finns också en gammal vinbärsbuske – kan man klippa ner den till våren eller ska jag låta den vara till hösten?

/Lena

Svar:

Skippa jordfräsen. Den slår bara sönder jorden så att de rotogräs som du vill bli av med finfördelas och kommer igen med förnyad kraft. Dessutom mår inte daggmaskarna och jordens andra arbetare så bra av jordfräsens härjningar. Det allra mest effektiva sätter att bli av med ogräs i ett odlingsland är att kväva det under väl förankrat täckmaterial under minst en, och helst ett par odlingssäsonger. Det kan vara svart markduk, en tjock presenning, gamla mattor eller utplattade kartonger täckta med jord och gräsklipp som håller dem på plats. Men det innebär ju att du inte kan börja odla redan detta år.

Alternativet är att envetet rensa bort de ogräs som kommer upp. Men bered dig då på en hård och långvarig kamp. Rotogräsen är värst. Maskrosor med sina långa pålrötter, kvickrot och åkertistel, för att inte tala om brännässlor och kirskål med näst intill kilometerlånga rotsystem. Om man inte får upp hela roten intakt bildar de rotbitar som blir kvar i jorden nya plantor som skjuter upp på samma ställe år efter år. Men visst. Genom att oförtrutet gräva upp rötter och hacka sönder rot- och stamdelar kan man så småningom utrota även de mest envisa rotogräsen. Man tröttar helt enkelt ut växten genom att se till att den aldrig får tillfälle att växa upp. Det medför att roten inte får näring och i slutändan dör växten.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.