Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi funderar på att plantera ett persikoträd mot en solig och skyddad vägg på vårt hus. Har läst att det finns ganska härdiga sorter (vi bor en mil öster om Göteborg). Min fråga är: Finns det någon sort som inte blir så hög? Vi har nämligen inte så hemskt mycket plats uppåt.

/Malin Fasth, Jonsered

Svar:

Nej, de blir alla ganska höga. Men det går ju att beskära persikoträdet så att ni kan hålla det i lämplig höjd. Ett annat alternativ är att spaljera det i solfjädersform mot väggen. Fråga i planskolan hur det går till. Första beskärningen ska göras redan i samband med planteringen på våren.

De härdigaste persikosorterna heter ’Frost’ och ’Reliance’. Båda skulle säkert klara sig bra hos er. Problemet med ett persikoträd i Sverige är att det tenderar att börja blomma för tidigt för sitt eget bästa. Om ni märker att det knoppas när det fortfarande är kalla nätter kan ni täcka in det med säckväv som skydd.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.