Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har en häck bestående av häggmispel och undrar när den ska beskäras. Idag är den för hög och vill ha ned den till cirka 150 cm över marken. Har fått olika tips om när en sådan nedskärning ska ske, men inget entydigt svar.

/Hans Fallenius

Svar:

Den absolut bästa tiden för beskärning är på vårvintern (mars-april). Om du inte vill föryngringsbeskära radikalt, det vill säga kapa hela häcken långt ner, kan du i år gallra bort de äldsta grenarna och sedan fortsätta så under några år framöver. Men kapa för all del inte bara litegrann upptill, det kommer att se konstigt ut när häcken börjar växa igen.

Gödsla häcken på våren och vattna under vår och försommar om det blir torrt. Rensa också bort ogräs så hjälper du häcken att återhämta sig efter beskärningen.


Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.