Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag skulle vilja veta hur och när man klipper en häck av vanlig gran (i Stockholm). I böcker och radioprogram varierar tiden för klippning alltifrån vårvinter till sen höst. Ska klippningen göras på gröna skott eller kan även vedartade delar beskäras?

/Lambert Skoog

Svar:

Det är inte konstigt att du har hört olika uppgifter om när det är lämpligt att beskära en granhäck. Barrväxter beskärs lämpligast antingen på våren innan de börjar växa, eller under augusti-september när de i princip har slutat växa för året. Men när det gäller granhäckar brukar beskärningsexpertisen rekommendera juni-juli när alla årsskotten är fullt utvecklade. Det är ju endast årsskotten, alltså den nya tillväxten, som bör klippas på en gran. Så angrip inte de vedartade delarna. Om du beskär för hårt är risken är stor att häcken aldrig klarar av att återhämta sig. Helst bör man också beskära granhäckar försiktigt varje år om de ska bli snygga. Men man toppar dem först när de har vuxit till den höjd man önskar på häcken.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.