Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Mitt olivträd som har klarat två vintrar i vår ljusa och svala gäststuga har nu fått bruna fläckar på bladen och en del har också börjat gulna och ramla av. Vad kan det vara för fel? Ställde in det i växthuset i höstas när nätterna började bli kalla och strax före jul åkte det in i gäststugan med fikonträdet. Vi har belysning och där är bara cirka 15 grader varmt där.

/Ulrika G.

Svar:

Om fläckarna är bruna och lite upphöjda kan det vara sköldlöss, ett ganska vanligt problem som brukar drabba olivträd. Det kan också vara angrepp av en svampsjukdom. I bägge fallen kan du försöka behandla med Provado insektspinnar – stoppa ner 3-4 pinnar i krukjorden och vattna. Giftet tas upp av rötterna och sprider sig sedan systemiskt i plantan så att lössen dör när de suger upp näring ur växtsaften. Vill du inte ta till detta medel så kan du försöka spruta trädet med en såpspritlösning (2 cl såpa och 1 cl T-röd i 1 liter vatten). Glöm inte undersidan av bladen där djuren oftast sitter. Efter ett par dagar bör du kunna plocka bort de fjälliknande lössen med pincett. Upprepa behandlingen 5-6 gånger med 10 dagars mellanrum. Hjälper inget av detta är det nog dags att fråga sig om det är mödan värt att behålla olivträdet.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.