Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Under vinterhalvåret eldar vi mycket och producerar stora mängder aska. Hur kan vi använda den i trädgården på bästa sätt?

/Anne-Marie B

Svar:

Vedaskan ska till att börja med vara ren, inte uppblandad med diverse avfall som bränts. I så fall är den riktigt bra för  många växter i trädgården. Aska innehåller rätt stora mängder kalium och kalk men också flera andra mineraler som jorden behöver, och lär dessutom ha viss avskräckande effekt på en del skadeinsekter. I gamla tider spreds askan från spisen i både odlingslanden och rabatterna, gärna ovanpå snön som späder ut askan när den smälter ner.

Man brukar vanligtvis strö ut aska kring vedartade växter, inte minst stenfruktsträd som körsbär och plommon, men också andra fruktträd, bärbuskar (utom hallon) och även skogens träd. De flesta växter mår bra av aska i SMÅ MÄNGDER, för mycket påverkar näringsbalansen. Många strör aska runt pioner. Den lär  göra att de får stadigare stjälkar, och när man lägger ut lite aska tidigt på våren motverkas också röta i pionstjälkarna. Även rosor mår bra av aska. Jag vet också många trädgårdsägare som lägger pyttelite aska i komposten och blandar om. Askan hjälper till att höja pH-värdet i komposten.

Det är egentligen bara surjordsväxter som rhododendron, azaleor, blåbär och andra som inte gynnas av träaska eftersom de växterna inte trivs i kalkhaltig jord.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.