Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag skaffade flera olika amaryllislökar i början av december och har njutit av fantastiska vita och röda blommor hela julen. Nu har de flesta blommat över och jag undrar hur jag ska ta hand om dem. Går det att driva själv för blomning nästa december? När ska de i så fall vila och har du tips på hur man skapar rätt klimat för det? Eller kan man få dem att återgå till sin ”vanliga’” cykel och blomma på våren med andra lökväxter? I vilket läge i trädgården trivs de bäst? Om det helt beror på vilken art man har får du gärna tipsa om litteratur som går att begripa för en nybörjarodlare.

/Sara

Svar:

Det går absolut att spara amaryllislökarna, men räkna inte med att de blommar till nästa jul. Amaryllisens normala blomningstid är våren och när man driver om lökarna brukar de återgå till naturens förutbestämda förlopp. De växer vilt i både torra områden och i regnskog över stora delar av Syd- och Centralamerika samt i Västindien. Där har de en årsrytm med viloperiod, blomningstid och tillväxtperiod, och den tillväxten inträffar normalt på våren. De amaryllisar vi köper här till jul har kylbehandlats hos odlarna under sensommaren för att framkalla blomning mitt i vintern.

Börja med att skära bort vissna blomklockor med en vass kniv, om du inte redan har gjort det. Därefter skär du av hela blomstängeln när alla klockor har vissnat.

Sköt sedan amaryllisarna som vanliga krukväxter under våren och sommaren. Ställ krukan ljust och varmt och vattna regelbundet med krukväxtnäring ända fram till september. De trivs jättebra ute i trädgården på en regnskyddad, halvskuggig plats under sommaren. Börja sedan trappa ner på vattningen i oktober och sluta helt efter en månad. Då bör krukan också ställas på ett mörkt och svalt ställe, i en källare eller i brist på annat: i skåpet under diskbänken. En ny knopp kommer nu att bildas inne i löken.

Plantera om amaryllisen i ny krukväxtjord när den gröna knoppspetsen dyker upp. Sätt ner löken med rötterna neråt mitt i krukan, cirka två cm från krukkanten. Minst en tredjedel av löken ska sticka upp ovanför jorden. Vattna igenom krukjorden och ställ krukan i rumstemperatur. Glöm sedan bort krukan tills knoppen börjar visa sig efter några veckor. Vattna nu bara sparsamt eller inte alls, annars kan det bli mer blad än blommor. Undantaget är Gracilis-hybrider som behöver vattnas även innan knoppen syns.

Övervattning är egentligen enda risken i det här stadiet. När blomstänglarna har börjat växa behövs bara ytterst lite vatten, på jorden och aldrig direkt på löken. För mycket vatten resulterar bara i att stänglarna ränner iväg på höjden och krukan riskerar att tippa. I värsta fall kan också själva löken börja ruttna. Vid det här laget är vi framme vid våren 2013 – lycka till med hela processen!

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.