Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Rosornas ögon verkar klarvakna, och här och där ser jag nya små blad utslagna. Ska naturen ha sin gång eller ska en bekymrad odlare gripa till sekatören? (Zon 3.)

Julklappslökar – narcisser och tulpaner – har nu satts ner i de krukor och byttor där jag vill se dem blomma. Men hur skall de förvaras? Utomhus, täckta av en lövhög, i en frostfri men mörk källare eller ljust inomhus i oeldad stuga?

/Bertil Eriksson

Svar:

Nej nej. Låt rosorna sköta sig själva nu och rör inte sekatören förrän björkarna har fått musöronstora blad framåt maj. Det hinner komma många förödande köldknäppar innan dess.

De lökar som blommade i julas kan du mycket väl plantera ut i rabatten så fort tjälen har släppt. Förvara dem torrt, svalt och frostfritt till dess. Ljus behöver de inte när de vilar. Dessa lökar kommer sedan inte att blomma i vår, men möjligen våren 2013. Om de inte ruttnar bort i jorden under sommaren. Lökar tycker om att baka i väldränerad och varm jord på sommaren, de trivs inte alls i blöt och kall lerjord.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.