Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi planterade en klätterhortensia i augusti i år. I denna varma vinter har den nu utvecklat stora gröna knoppar som verkligen ser ut att spricka ut vilken dag som helst. Kommer den att klara sig nu när kölden kommer? Kan vi göra någonting för att den ska klara sig bättre? Just nu har jag vänt en stor utomhuskruka upp och ner över den.  Vi bor i Falun och här ligger vi i växtzon 5 traditionellt sett. Här inne i bebyggelsen och med tanke på att vi bor i en sluttning som får mycket sol kanske det är snällare än så. Men den här klätterhortensian är planterad i skugga.

/Erik Lundqvist

Svar:

Klätterhortensia klarar kyla riktigt bra, även utsprungna blad. Men visst kan det tänkas att dessa blad nu skadas om ni får många minusgrader. Dock brukar nya blad bryta fram till våren, åtminstone i zon 4. Men jag skulle nog råda att i fortsättningen inte plantera växter som inte är fullt härdiga i er växtzon (5) på hösten – utan på våren.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.
Fler bloggar