Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Kan man plantera ut hyacinter när de har blommat ut? Jag har massor av lökar kvar sedan jul och det känns inte särskilt bra att slänga dem.

/Karin i Sörmland

Svar:

Javisst kan du plantera ut hyacinter i trädgården. Faktum är att just de julblommorna bara blir stiligare med åren, eftersom blomklockorna blir färre och glesare och liksom litet mindre korvliknande. I andra länder är ju hyacinter också vanliga vårlökar som poppar upp mellan påskliljor och tulpaner utan någon som helst koppling till julskinka och gran.

Gör så här: Klipp bort blomstänglarna när de har vissnat och ställ alla utblommade lökar på lite blomjord i en stor bunke, i en kruka eller på ett djupt fat. Fortsätt att vattna försiktigt, då och då med krukväxtnäring, så länge bladen är gröna. När även de så småningom börjar vissna ner är det dags att sluta vattna och låta lökarna gå i vila. Förvara dem då torrt och svalt fram till våren. Hyacinterna kan i princip planteras ut hur tidigt som helst, bara det går att gräva i jorden. De behöver dock den här viloperioden då löken samlar upp näring.

Den här första våren kommer de nog inte att blomma, men om de inte ruttnar bort under kommande vintrar så blommar de troget år efter år.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.