Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Kan vi kapa en gammal jasmin på samma vis som en gammal forsythia? Den har så gamla grenar, som är höga och som har några få blommor.

/Birgitta Bokinge

Svar:

Nu undrar jag bara om du verkligen menar jasmin. Det finns en gulblommande buske som heter vinterjasmin, och precis som forsythia blommar den på bar kvist på vårvintern. Den är dock inte särskilt härdig och brukar oftast växa i trädgårdar längre söderut. Därutöver finns en trevlig inomhusväxt som går under namnet jasmin. Men jag misstänker att du menar schersmin, en försommarblommande, med tiden rätt stor och yvig buske med vita blommor och härlig doft. Många tror felaktigt att det rör sig om jasmin vilket är en helt annan art och inte ens en släkting.

I vilket fall: Ni kan beskära busken rätt hårt nu på vårvintern eftersom den verkar vara i behov av så kallad föryngringsbeskärning. Om ni sågar eller klipper av grenarna ända nere vid marken kommer busken att bli tätare och blomningen rikare. Kapa de äldsta grenarna ca 15-20 cm från marken, men lämna kvar de yngsta och spädaste grenarna. Dessa kan ni sedan frisera lite framåt sommaren om det behövs för att få en fin form på busken.

Passa också på att gödsla på våren, mylla ner kogödsel eller använd ett allroundgödselmedel som Chrysan. Då kommer ni att få en ny och fräsch buske som också blir tät nertill. Den kanske inte blommar första sommaren, men den kommer att må utmärkt. I fortsättningen kan ni hålla efter buskarna genom att varje år gallra ut de äldsta grenarna varje år, tidigt på våren.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.