Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Fick en jättevacker cyklamen före jul och nu verkar den ha slutat blomma. Går det att få den att blomma om? Bladen är fortfarande fina och den ser ut att må bra i fönstret där den står.

/Lena B.

Svar:

Det bör gå hur bra som helst. En cyklamen i kruka kan bli mycket gammal om man bara sköter den rätt. När den har slutat blomma går den obönhörligen ner i vila, så nu är det viktigt att du låter den stå i fred, torrt och svalt, i några månader. Vattna bara minimalt. På våren planterar du om den i vanlig krukväxtjord så att halva knölen hamnar ovanför jorden. Det viktigaste är sedan att inte vattna så mycket så att rotknölen dränks. Låt jorden torka upp lite mellan vattningarna och försök att hälla vattnet mot krukkanten och inte direkt på knölen. Ett bra knep är att ställa cyklamenkrukan i en ytterkruka på en bit grön oasis och sedan hålla oasisklumpen blöt. Alternativet är att ställa ner krukan i ljummet vatten en stund och låta jorden suga upp vatten underifrån.

Efter några veckor kan du börja vattna med en mycket svag dos krukväxtnäring. Var också noga med att ta bort vissna blad ända nerifrån fästet. Rulla stjälken lite och ryck upp den. Blir det stjälkbitar kvar vid knölen sipprar växtsaft ut och ökar risken för gråmögel i plantan. Och kom ihåg: En cyklamen vill stå ljust och svalt så stäng av alla element i närheten.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.