Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

På min inglasade balkong har jag en stor nerium som ännu inte blommat i år. Sedan mer än en månad, kanske två, har den 25-30 ”kvastar” med knoppar men de verkar ha stannat i utvecklingen. Balkongen är helt inglasad och vetter åt söder så de får maximalt med ljus. Kan det vara så att den behöver mer värme? Ska jag ta in den? Men då blir det inte samma ljusförhållande.

/Ulla Nilsson

Svar:

Nerium oleander behöver ljus, massor av ljus, för att orka blomma. Det räcker nog inte med vinterns svaga dagsljus för att få knopparna att öppna sig. Har du möjlighet att sätta upp någon form av växtbelysning? I södern blommar oleander från maj och en bra bit in på hösten. Vintertid trivs den bäst svalt, 5-10 °, så ta absolut inte in den i inomhusvärmen om du kan hålla balkongen frostfri. Hela växten är giftig, men du har säkert inte tänkt att börja tugga på bladen.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.