Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en altan utanför köket där vi sitter vår, sommar och höst. Det är insyn rakt in på altanen och jag skulle gärna vilja plantera något som är vackert att se på inifrån köket men som också ger lite skydd för vind. I norr har vi ett plank, i öster ett förråd och i väster huset. Så mot söder har vi öppet. Läget är zon 3. Och platsen är solig och ganska torr. Har en rabatt där jag planterat rosor, lavendel, bolltistel, solhatt mm. De trivs i det soliga läget, men jag tycker de är för låga för att ge det skydd jag vill ha. Rabatten är ca 2-3 meter. Hur kombinerar jag med ett insynsskydd? Och vad skulle kunna trivas i detta läge som passar med blommorna i rabatten?

/Sari

Svar:

Jag tycker du ska plantera några buskar på bortre sidan av rabatten. Kan särskilt tänka mig två som blir jättefina till dina perenner:

Den rödbladiga perukbusken ’Grace’ som med sina rödbruna blad är en fin färgklick även när den inte blommar. Indian Smoke Bush brukar den kallas på engelska, och de purpurfärgade blomplymerna ser verkligen ut som stora rökmoln.

Smalbladig silverbuske ’Quicksilver’ – blir som ett flerstammigt litet träd. Förutom de vackert silverfärgade bladen får den små oanseliga gulvita blommor på försommaren med stark doft – ljuvlig tycker jag. Som de flesta gråbladiga växter trivs den bäst i full sol.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.