Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har hur mycket tallbarr som helst på vår tomt – de utgör en plåga. Den gamla och trötta gräsmattan har blivit ännu sämre av mängder av tallbarr ifrån omkringliggande tomter. Så länge det fanns gräs/gräsliknande växter på den ytan gick det hyfsat bra att räfsa bort tallbarren; det blev flera 120 liters säckar varje år. Nu har vi ersatt den gamla gräsmattan med singel/gånggrus samt ett antal väl avgränsade planteringsytor. Fungerar mycket bättre och vi har dessutom gjort oss av gräsklipparen och annat som hör gräsmattor till. MEN, problemet med alla tallbarr kvarstår – de går inte att räfsa bort för då följer gruset med. Finns det någon patentmetod att tillgripa för att få bort tallbarren samtidigt som gruset ligger kvar? Hur hanterar trädgårdsproffs denna utmaning?

/Kent Åberg, Hässelby

Svar:

Jag rådfrågade faktiskt ett gammalt trädgårdsproffs, en trädgårdsmästare med många års erfarenhet, för att kunna svara er. Hans tips är helt enkelt att byta ut singlet mot stenmjöl. Då kan ni lätt räfsa bort tallbarren utan att gångmaterialet följer med. Stenmjölet sjunker ihop och blir nästan lika hårt som betong. Sådana gångar finns exempelvis på Botaniska trädgården i Göteborg. Ni kan lägga tallbarren under surjordsväxter som rhododendron – det blir fin humus av barren och de hejdar även ogräset. Om ni har kompost kan ni lägga ner tallbarren där också, varvat med annat material förstås.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.