Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har köpt två vita azaleor och undrar hur de bäst ska skötas för att klara sig åtminstone fram till jul, men helst mycket längre än så förstås. I butiken sade de att de måste vattnas varje dag, stämmer det?

/Lena E.

Svar:

Många är lite förvirrade när det gäller skötseln av azaleor. Och det är inte så konstigt. Till stor del på att azaleor tidigare nästan alltid såldes i lerkrukor med mager skogsjord som saknar egen kapillärkraft. Då var rådet att sänka ner hela krukan i vatten tills jorden blev genomblöt. Men det fungerar inte med azaleor som växer i plastkrukor och modern torvjord, vilket är det vanligaste numera. Den jorden suger upp vatten väldigt snabbt, och om man sänker ner en sådan kruka i vatten dränks azalean.

Butikens råd om att vattna en liten skvätt varje dag fungerar däremot bra på en azalea i plastkruka. Knepet för att lyckas med en azalea är just regelbundenheten, lite vatten varje dag eller lite mer var tredje dag, och att krukjorden inte ska vara våt hela tiden. Jorden ska torka upp lite och kännas lätt i krukan mellan vattningarna för att få syre till de syreälskande rötterna. Ställ gärna azalean i en rymlig ytterkruka och gör det till en vana att lyfta upp plastkrukan varje dag för att känna på tyngden om den behöver vattnas. Häll då vatten i botten på ytterkrukan, cirka en deciliter – mer för stora plantor och mindre för små. Står azaleorna på en fönsterbräda över ett element, vilket fungerar alldeles utmärkt, så dricker de mer. En blommande azalea behöver ingen krukväxtnäring. Tänk också på att en knoppig azalea måste alltid stå ljusare än en fullt blommande som klarar av att stå en bit in i rummet.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.