Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag vet att man ”alltid” tar sticklingar på sommaren, i det här fallet tänker jag främst på buxbom och järnek, men eftersom jag ska flytta nu i vinter undrar jag om jag kan klippa sticklingarna ändå och få dem att rota sig inomhus. Jag har hört ordet vinterstickling någon gång, men då handlade det om rhododendron, tror jag. Den här buxbomssjukan, kan den sprida sig till andra växter eller förstöra jorden så man måste byta den om man drabbas?

/Mia

Svar:

Vill du föröka växter inomhus vintertid behövs bra belysning. Annars kommer de små sticklingarna aldrig att klara sig. Men du kan även sätta sticklingar i krukor som förvaras utomhus fram till våren. Sätt dem i krukor och gräv ner dem på ett någorlunda nederbördsskyddat ställe i trädgården.

Så vitt vi vet nu är det bara buxbom som angrips av denna svampsjukdom.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.