Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har i sommar fått många klasar på min vinranka, vet inte vad det är för sort men druvorna är blå. Jag klippte inte ner rankorna helt förra hösten. Ska man det? Skulle också vilja veta om man kan omplantera blåbärsplantor nu på hösten, de står nämligen väldigt inklämda.

/Addi Huledal

Svar:

Nej vinrankorna ska inte klippas ner helt och hållet, men sidoskotten bör kortas in till två ”ögon” nu på senhösten (november-december). Senare ingrepp under vårvintern kan bli skadliga för vinrankan. Varje år brukar man låta vinrankorna växa en halv-en meter och skär bort allt nytt däröver. Huvudbeskärningen gör man sedan flera gånger under sommaren när vinet har börjat blomma. Detta för att klasarna ska kunna växa fritt och få rikligt med sol på sig. Av den anledningen klipper man också bort alla nya skott som kommer utanför blomklasen. Bladmassan får inte bli för stor, då får druvorna inte tillräckligt med näring och sol.

Bor du i växtzon 1-2 går det utmärkt att flytta blåbärsplantorna nu. Men bor du i ett kallare klimat är det säkrast med en vårflytt. Glöm inte att plantera dem i kemiskt sur jord, så kallad rhododendronjord.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.