Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Det gäller hortensia:  Skulle så gärna vilja ha råd, vet inte vad jag ska ta mig till med mina två vackra exemplar: De blommar inte. Jag köpte två kraftiga exemplar för fem år sedan, då blommade de ymnigt och glatt.

Sedan dess har jag:

Planterat dem i rhododendronjord.

Klippt ner dem på hösten när de vissnat.

Klippt ner dem på våren.

Inte klippt ner dem alls.

Gett dem ett lager ny rhododendronjord på våren.

Gett dem rhododendrongödsel om våren.

Gett dem bådadera en vår.

Gett dem vanlig köpejord och kogödsel en vår.

Inte gjort någonting alls.

Varje år har jag två 80 cm höga kraftiga, saftiga, gröna buskar men inte en enda blomma. Jag har frågat flera trädgårdsmästare men de skakar alla på huvudet och säger ”vet inte”. Du är mitt sista hopp!

/Birgitta Juhlin-Dannfelt

Svar:

Första frågan: Står de i kompakt skugga? I så fall kanske de inte blommar av den anledningen. Trädgårdshortensior blommar på fjolårsved. Om de fryser ner under vintern kommer de inte heller att blomma påföljande sommar. Detta gäller ofta även sorten ’Endless Summer’, även om marknadsföringen påstår att den blommar både på gammal ved och på årsskotten. Klimatet är förstås också avgörande. Bor du exempelvis i växtzon 2 eller norr därom måste trädgårdshortensior vintertäckas med torra löv, granruskor eller liknande för att inte frysa ner helt. Då ska man inte ta bort täckningen förrän en bra bit in i maj, eller i början av juni, när risken för nattfrost är över. Då kan man också klippa bort frusna toppar, men inget mer.

Gödsla sedan inte med kväverik gödsel eftersom det gynnar bladverket mer än blomningen. Rhododendrongödsel eller komposterad stallgödsel är bäst, och aldrig senare än i maj.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.