Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag skulle vilja plantera ett litet blommande buskage som också kan fungera som vindskydd. Läget är öster och det är en hel del höga träd som skuggar. Nu finns där ett par hortensior och gamla buskar som jag funderar på att ta bort. Gillar stora vitblommande buskar, skulle schersmin fungera? Finns det några fina prydnadsträd som kan trivas där? Bor i Sörmland, tror det är växtzon 2.

/Bosse

Svar:

Visst kan du plantera schersminer, men de ser så risiga ut förutom de få veckor på försommaren då de blommar. Schersminer ska man helst inte se, bara känna doften av. Det är i och för sig lättare att hitta buskar och träd med vackra och effektfulla blad för skugglägen, men här är några blandade förslag även med blomning. Jag har valt ”buskträd” som blir rätt täta nertill. Många beter sig som buskar de första tio åren, innan de har vuxit upp till träd.

Junimagnolia, Magnolia obovata.

Stor häxal, Fothergilla major.

Kanelrhododendron, Rhododendron bureavii ’Hansel’ – bruna blad och blekrosa blomning.

Hängguldbok, Fagus sylvatica ’Aurea Pendula’ – blir vacker intill kanelrhododendron och tål riktigt skuggläge.

Skenkamelia, Stewartia pseudocamellia. var. koreana – ett av de vackraste prydnadsträd man kan ha.

Guldhassel, Corylus avellana ’Aurea’.

Blodhassel, Corylus avellana ’Rote Lambertsnuss’.

Pagodkornell, Cornus controversa.

Växter som ska planteras i skugglägen kräver nästan alltid humusrik jord, det vill säga gärna grov och fibrig torvmull, kompostjord eller köpt så kallad perennjord som blandas ner i befintlig jord. Guldhängboken och hasselbuskarna är möjligen undantagen. Plantera gärna i ett sicksack-mönster med cirka tre meters plantavstånd. Alla dessa buskar/träd föredrar vårplantering.

Varför inte sedan nästa höst plantera vårlökar i grupper under träden – förslagsvis vit vårstjärna, vit balkansippa, vita narcissen ’Thalia’, stjärnlök, vita påskliljor och gärna en hel hop fylldblommiga vitsippor. Det kommer att bli hur vackert som helst.

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.