Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag undrar vilka växter jag kan ha på min rätt stora terrass utan tak, i sydväst läge, bor i Stockholm. Helst vill jag ha växter som inte är för breda (djupet på terrassen är 170 cm) men som ger insynsskydd och helst kan stå ute året om.

/Solveig

Svar:

Det krävs rätt stora behållare/krukor för odling av insynsskyddande växter. Räkna med minst 50 liters jordvolym i varje odlingslåda! Här är några förslag på smalväxande buskar som skulle klara sig på din balkong:

Pelaravenbok, Carpinus betulus – fin kompaktväxande form.

Pelarbrakved, Rhamnus alnus ’Ron Williams’ – vackert finflikigt bladverk.

Prydnadskörsbär, Prunus ’Umineko’, smalkronig med vita enkla blommor.

Sorten ’Spire’ blommar i ljusrosa.

Pelaridegran, Taxus x media ’Viridis’ – snygga mörkgröna barr, kan formklippas.

Pelartuja, Thuja occ. ’Brobeck’s Tower’ – smalvuxen låg pelartuja.

Du kan också köpa färdigklippta häckar av olika arter i höjderna 150-1980 cm.

Plantera på våren, det ökar chansen för överlevnad under kommande vinter.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.