Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

När jag gräver i jorden i några av mina pallkragar är jorden alldeles vit, ser nästan ut som aska. Odlar där squash. Undrar om det är någon form av svamp och om den är farlig. Har också fått dålig utdelning på min odling av jordärtsskockor, mycket grönt men inga eller mycket små knölar. Något samband?

/Anna Frigell

Svar:

Det kan nog vara mycel av svampar, och det är inte farligt för dina grönsaker. När det gäller jordärtsskockorna är det förmodligen för mycket kvävegödsel i jorden. Det brukar vara det när man får blast och inga knölar, vare sig det gäller skockor eller potatis. Det försvinner med tiden. Men gödsla inte med kväve nästa vår, använd kogödsel eller PK-gödsel (fosfor och kalium) om du över huvud taget ska gödsla vid jordärtskockorna.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.