Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har en fråga om som gäller den årliga beskärningen av en syrenhäck. Hur gör man för att hålla efter den så att den inte blir alltför vildvuxen? Är det rätt att klippa 15-20 cm efter midsommar?

/Gustaf von Hofsten

Svar:

En del brukar bemöda sig om att klippa bort de utblommade blomställningarna, inte mer, vid den tiden. Det brukar ge bättre blomning säsongen efter. Men då får man inte vänta för länge, för redan i augusti börjar syrenen skapa nya knoppar för nästa år och de knopparna vill man ju inte klippa bort.

Annars ska syren behandlas som friväxande häckar – om man vill ha blomningen vill säga. Sådana klipper man inte varje år utan man gallrar bara bort de äldsta grenarna längst nere vid markytan på vårvintern. Om de är gamla och mycket glesa nedtill är en föryngringsbeskärning att rekommendera. Det är då man såga ner alla grenarna långt ner, på vårvintern. Detta görs på vanliga bondsyrener, är det ympade sorter får man inte kapa alltför långt ner om man vill behålla den inympade sorten.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.