Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

För två år sedan fick vi växtförslag till vår entréträdgård på den här bloggen. En del av dessa förslag tog vi fasta på och speciellt förtjusta blev vi i liten flocknäva – vilken blomma! En av de rhododendronsorter som föreslogs, Silbervelours, är också väldigt vacker. Tyvärr hade vi kvar en stor idegran precis ovanför soprummet. Den tog mer och mer plats och i somras tog vi bort den med en traktorgrävare. Nu vill vi plantera något annat där. I omgivningen växer vintergröna, någon vildros samt gul nunneört. Vi hade ett tag funderingar på att plantera en buddleja men är osäkra på om det är lämpligt. Läget är östligt (sol från morgonen fram till ca kl 14). Tacksam för förslag.

/Bertil Andersson

Svar:

Buddlejor vill ha ett soligare läge än vad ni har. Dessutom är de dåligt härdiga och bör egentligen bara planteras i växtzon 1. Här är några förslag på lite ovanligare växter lämpade för österläge och som klarar zon 1-3:

Jasmintry, Heptacodium miconioides, en buske som får vackra vita blommor på sensommaren.

Mellanhäxal, Fothergilla ’Windy City’, flaskborsliknande vita blommor på våren/försommaren och vackra höstfärger.

Hjulträd, Trochodendron aralioides, vintergrön med tjocka blad i klasformer.

Carpinus betulus ’Columnaris Nana’, en liten kompakt pelarform av avenbok.

Hösteld, Disanthus cercidifolius, hjärtformade blad som påminner om judasträdets. Vackra höstfärger.

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.