Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har fått objudna gäster bland mina tagetes (sniglar?) och även i pelargonjorden, gröna larver/maskar. De är glupska. Oj oj. Har du något bra medel så jag kan stoppa dem nästa år? Det gäller ju att vara beredd.

/Inger

Svar:

Vill du bekämpa sniglarna på tagetesen kan du köpa järnfosfat, det fungerar bra som bekämpning och är miljövänligt.

På pelargonerna är det troligtvis grönsaksflyn som gör skada. Ganska vanligt. Kan bekämpas med Turex Larvskydd som är en biologisk bekämpning med Bacillus thuringiensis. Du kan beställa från www.nyttodjur.se eller be din växtbutik ta hem det om de inte har i sortimentet. Turex är effektivt mot alla sorters fjärilslarver, dit ju grönsaksflyet hör. Men man måste förstås veta att det är fjärilslarver för det fungerar inte på stekel- eller skalbaggslarver.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.