Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi planterade ett antal lagerhäggsplantor i våras, som vi hoppas ska växa upp till en häck, så småningom (vi satte tre plantor per meter). Det var ovanligt små plantor från början, och de har nu vuxit till mellan 15 och 40 cm höga. Det liknar inte alls en häck ännu, och jag antar att man måste klippa ner, för att de ska förgrena sig och bli vidare – de ska ju inte tillåtas bli så höga – kanske 50-60 cm? När är det dags att klippa, och hur gör man det bäst? Växtplats nordvästra Skåne. Behövs gödning? Vad i så fall, och när?

/Tommy

Svar:

Vänta till våren med att klippa lagerhäggen. Då kan ni också klippa bort alla vinterskador som sådana nästan alltid får. Man kan då i värsta fall behöva klippa ner lagerhägg ända ner till 20 cm ovanför marken. Svårt att säga hur mycket ni ska klippa er nyplanterade häck, det beror på hur plantorna ser ut, inte minst nertill. De behöver inte gödslas, blir tillräckligt stora ändå så ni kommer så småningom att behöva beskära dem både på bredden och höjden.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.