Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har två växter i trädgården som ej är vinterhärdiga, Phormium Tenax ’Evening Glow’ och ett Pennisetum ’Fireworks’. De står i krukor. Hur ska dessa vinterförvaras? Ljust/mörkt? Vattning? Temperatur? Har garage och källare.

/Lelle som bor på Västkusten.

Svar:

Övervintra dina exotiska prydnadsgräs som om de vore Medelhavsväxter. Det vill säga: ljust och svalt. Med ljust menar jag extra belysning, eftersom vinterns svaga dagsljus inte förslår långt. Och med svalt menar jag runt 10 grader, helst inte varmare. Om din källare eller ditt garage håller rätt temperatur (och inte går under nollan) föreslår jag att du hänger upp ett lysrör eller armaturer med lysrörslampor ovanför växterna och ställer in en timer så det är ljust 12-14 timmar/dygn. Vattna bara ytterst sparsamt under vintern då växterna vilar.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.