Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Flyttade för några år sedan några floxplantor från Stockholm till vårt lantställe i Sörmland. De var violetta i stan men blev snart vita på lantstället. Jag förmodar att det har med pH att göra, ungefär som lackmus. Vill gärna att de ska vara violetta. Har läst någonstans att alun skulle kunna ändra färgen med jag minns inte åt vilket håll.

/Hans-Olov Zetterström

Svar:

Du skulle ju kunna pröva att vattna med lite alunvatten, eller järnsulfatvatten, som man gör för att hålla blåa hortensior blå. Det finns också ett medel i trädgårdsbutikerna som heter Hortensia Blå och fungerar på liknande sätt. Det är ju inte säkert att det hjälper så därför tänker jag föreslå att du köper nya plantor av en floxsort som verkligen blir violettblå, ’Blue Paradise’. Blommorna skiftar färg, är först blekblå och blir sedan blåare och blåare och violettblå senare på hösten. Mycket vackert ihop med Calamintha nepeta, stenkyndel, och även tidlösa som också blommar på hösten.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.