Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har vid sommarhuset i Skåne en rabatt som ligger i österläge men skuggas ganska mycket under dagen av höga träd i omgivningen. Skulle helst vilja plantera rosor men det går väl inte så bra där i skuggan? Andra förslag? Gillar inte skarpa blomfärger, gärna vitt.

/Eva Johansson

Svar:

Vitblommande växter och växter med vitbrokiga blad skulle lysa upp fint på din skuggiga plats. Det finns massor att välja bland, exempelvis:

Gaffelolvon som får kritvita, flata blomklasar och vackra höstfärger. Kräver sur jord och skuggigt läge. Som underplantering skulle vit sockblomma passa bra, sorten ’Arctic Wings’ har vackra vita orkidéliknande blommor på långa stänglar och ett stiligt bladverk.

Du kan också plantera funkior med vitkantade blad, som ’Francee’ eller ’Patriot’, vita hundtandliljor, vit krollilja, vipprams och storrams,  plister ’White Nancy’ – bra marktäckare med grönvita blad och vita blommor, julrosen ’Spotted White’ som har vita blommor med röda fläckar, alunrot ’Silver Scrolls’ – silverfärgade blad med mörk ådring och små söta vitrosa blommor.

Snödroppar, stor vit vårstjärna och vita kungsängsliljor är lökväxter som jag skulle välja till en vit rabatt. Kanske också någon narciss, ’Thalia’ eller ’Plenus’ som får lite fluffigare vita och doftande blommor.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.