Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en praktfull nyponhäck som nu behöver föryngras. Är det möjligt att göra det nu på hösten?

/Bodil i Gemla, Småland

Svar:

Jag skulle nog vänta till våren med att klippa ner roshäcken. Vresrosor, som jag utgår från att det är fråga om, är ju extremt tåliga så du kan klippa dem tidigt, redan innan björkarna har fått musöron, om du vill. I offentliga planteringar och på kyrkogårdar brukar de till och med föryngringsklippas med slåttermaskin, långt nere vid marken. De här robusta rosorna klarar sig också i allmänhet utan gödsling, men jag föreslår att du myllar ner lite kogödsel och några nävor benmjöl ett par gången under våren och försommaren efter beskärningen. Då får häcken en ordentlig kickstart och har en god chans att växa upp och bli tät nertill.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.