Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Ska stenlägga en innegård på ca 70 kvadratmeter men fasar för att få kratsa ogräs resten av livet. Det är frön uppifrån som oroar. Vi tänker oss stora plattor. Vad ska vi ha i fogarna för att slippa ogräset? Cement? Känner du till något verkligt bra sätt?

/Susanne Hägg

Svar:

Vi håller också på med stenläggning så jag har på nära håll sett hur det går till. Våra byggare gräver (med liten grävare) ca 30-50 cm ner och tar därmed bort alla ogräsrötter och andra rötter. Därefter lägger de ner en tjock markduk och fyller sedan på med makadam och stenmjöl som sedan stampas ner till en platt yta med hjälp av en sk padda. Först därefter lägger de ut plattor och fogar sedan med cement eller fogsand, beroende på vilka slags plattor det handlar om.

Med detta vill jag bara säga att grundarbetet är A och O när det gäller stenläggning. Fuskar man så får man ogräs hur man än gör. Fröogräs slipper man bara om man fogar med cement, eller med speciell fogsand, hårdfog, som är nästan lika bra.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.