Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga 1: Behöver flytta en fjärilsbuske i höst. Är det möjligt?

Fråga 2: Rostsjukdom på päronträd. Kan väl inte vara tujorna som orsakar denna sjukdom? Troligen är det kinesisk en, har jag hört från en trädgårdskunnig person.

/Titti, Helsingborg

Svar:

Du kan flytta din fjärilsbuske när den har gått ner i vila och tappat alla blad. Klipp också in den lite i samband med omplanteringen.

Päronrost är en ganska allvarlig svampsjukdom eftersom angreppen kan bli svårare och svårare med åren. Det är riktigt att päronrosten värdväxlar, det vill säga svampsporerna behöver två olika växtslag för att utvecklas. Den övervintrar på vissa typer av trädgårdsenar, bland dem just kinesisk en. Så ta bort sådana om du har i din trädgård och försök även övertala grannarna att ta bort sina.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.