Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Denna sommar har bladen på mitt päronträd angripits av någon ohyra som bildat gulbruna upphöjda knölar på bladen. I början tog jag bort de angripna bladen men sedan reste vi bort och nu är de flesta bladen angripna. De nya skotten är dock inte angripna. Vad kan det vara och hur blir jag av med ohyran?

/AnnCharlotte Nygren

Svar:

Ditt päronträd tycks ha angripits av päronrost, en svår svampsjukdom som dessvärre bara brukar intensifieras med åren. Denna sjukdom är så allvarlig i delar av södra Sverige att man kan ifrågasätta om det alls är lämpligt att plantera päronträd, skriver hortonomen Maj-Lis Pettersson i sin växtvårdsbibel Trädgårdens växtskydd. Tyvärr inte mycket att göra, du får nog ta bort trädet och plantera ett annat fruktträd.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.