Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en gammal ligusterhäck, cirka 2,5 m hög, som har blivit för bred. Häcken har klippts en gång per år, men nu har det kommit fram grövre grenar vid klippningen och häcken har med åren också blivit glesare. Hur hårt vågar man klippa och hur mycket? Går det att få den tät igen? Häcken växer med många nya grenar varje år och när den klipps kommer det grova fram. Vi brukar klippa efter blomningen, endast en gång per år. Ska vi klippa vid annat tillfälle? Flera gånger?

/Bofast på Österlen

Svar:

Klipp häcken i april, ganska hårt (till en dryg dm) ovan mark och gödsla. Gör nästa beskärning i början av augusti och då på en höjd av ca 20 cm, det vill säga mera som en toppklippning. Liguster bryter bra och kommer tillbaka med nya skott. Formklipp sedan häcken två gånger per år, vid midsommar och höst, så kommer den att hålla sig snygg. I framtiden bör ni också sidoklippa häcken så att den blir smalare upptill och bredare nertill. Då kommer det välgörande solljuset åt även den nedre delen och den blir inte så gles och trist.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.