Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag bor i närheten av Stockholm och undrar när på året man ska klippa ölandstok och lavendel. Hur hårt skall man gå fram – varsamt eller ganska mycket?

/Ubbe

Svar:

Ölandstok kan du klippa ner ordentligt på vårvintern, ner till en dryg decimeter ovan marken. Den kommer att växa till sig under sommaren och bli snygg och fräsch. De flesta ölandstokar, och andra tokar, mår bra av att föryngringsklippas på det sättet en gång vart 3-5 år då de har börjat bli risiga.

Lavendel klipper man också ganska hårt på våren, ner till en tredjedel är inga problem. Snyggast blir de om du klipper i en lite rundad form i stället för att snagga dem rakt av. Gamla och glesa lavendelplantor kan man mycket väl också föryngra genom att skära ned dem till några centimeter ovanför markytan, i april eller i början av maj. Då blir de inte så kala nertill.

Du kommer att se att det snart sprutar ut nytillväxt från de kapade torra lavendelstänglarna och de kommer också att blomma längre fram på sommaren. Passa på att gödsla i samband med beskärningen. Jag brukar mylla ner kogödsel runtom plantorna, så blir de både buskiga och frodiga samtidigt som jorden successivt förbättras. Du kan också använda ett kalkhaltigt gödselmedel som exempelvis Chrysan, det är både organiskt och långtidsverkande. Bäst effekt får du om du växlar mellan kogödsel och Chrysan, vartannat år.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.