Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en undran om vår gamla 30 år gamla ek. Den tog sig bra även här uppe i Norrland och har varit oss till stor glädje under åren. Men nu tycker vi att den börjar bli alltför stor. Till saken hör att den är delad vid stammen, har två kronor (som ett Y). Vi undrar om vi kan kapa av den ena delningen och behålla bara den andra delen (av Y:et) och på så vis förminska yvigheten på trädet. Själva delningen på trädet ligger ca 2-2,5 meter upp (från roten.) Vi inser att trädet kommer att skjuta nya grenskott, kommer det att ta stryk och kanske dö?

/Anna-Märta o Risto Himmerlid, Timrå

Svar:

Ekar tål faktiskt beskärning mycket bättre än vad många tror. Bland annat beror det på att de har fler tillväxtpunkter hela vägen in på grenarna, inte bara längst ut som exempelvis lönnar. Det ni kan göra är någon form av kronreduktion, men det är ett ingrepp som bör göras av en erfaren arborist. Om ni skulle kapa själva, lite godtyckligt, kan trädet få rötskador. Ni bör också vara medvetna om att eken kommer att svara på beskärningen med att skjuta nya skott. Så det kan bli rätt dyrbart om ni vill hålla efter den framöver eftersom ni nog får koppla in arborister vart femte år eller så. Om eken får växa fritt efter en kronbeskärning kommer den att skjuta massor av skott och bara bli ännu större och tätare.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.