Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

När det gäller vinterförvaring av olika växter står det oftast: ”förvaras svalt under 15 grader, mörkt/ljust”. Vi som bor i vanlig lägenhet och inte har garage eller inglasad balkong, hur gör vi? Jag har inget rum i lägenheten som jag vill ha under 20 grader, möjligen i sovrummet med 18 grader. Ingen källare, ingen vind, förrådet finns i lägenheten som en stor ”klädkammare”. Tips?

/Växtälskande balkongodlare

Svar:

Till att börja med beror det ju på vilka växter det är fråga om. Medelhavsväxter som olivträd, citrus, fikonträd etc. kan inte stå utomhus under vintern, men kan klara sig hyfsat bra i ett svalt sovrum. Under förutsättning att de får ordentligt med ljus. Rigga upp en växtbelysning i ett hörn och ställ krukorna där. Använd en timer och låt växterna bada i ljus 12-14 timmar om dygnet.

Handlar det om klematis, rosor och perenner som normalt är härdiga och övervintrar i Sverige kan ni förvara krukorna på balkongen, väl inpaketerade och isolerade mot kylan. Enklast är svepa in dem i fiberduk och bubbelplast och skjuta in krukorna mot värmen från husväggen, gärna ovanpå frigolitskivor, gamla trasmattor eller något annat som också skyddar mot kylan underifrån.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.